Friday, January 29, 2010

Jannah merungut.................

Tak bestnya cuti dh nak habeh.........Hai....kalau boleh setiap kali aku bangun tu....aku nak tgk syiling rumah aku ja..........Maknanya aku takmaula tidoq kat tempat lain....Sem ni aku rasa aku kurang bersemangat skitla nk go on....Aku rasa malas sangat...Aku pun taktaula pasaipa...

Petang tadi aku menghabiskan masa dengan berbasikal ngan kazen aku..Kami pusing2 kampung...Best jugakla....Kazen aku ni yg aku geramnya asyik takut ja....Jumpa angsa takut,kambing takut,arnab takut...Kucing takut..Bak kata pepatah,suma menatangla dia takut...Rumah aku ni plak,macam zoo.......Suma menatang2 tu ada..Masalahnya,lipas dia bela plak..dia kata lipas tu comel...Ish ish ish..Pelik2 no manusia ciptaan Allah ni..

Balik2 ni...mngadap mka yg sama jalah.....Imah,Cik a,qida,jah,leha,ela,jimah............Aku tak bosan senanqnya ngan depa......tapi aku nk duk rumahla...Kalaula UIA bleh wat PJJ....lehla aku blajaq sambil duk rumah...Maaaakkkkkkkkkkkkkk....isk isk isk isk..
Aku ni ada assignment lagik tak siap...Aku heran,awatla sorang Pensyarah aku ni...Dia bagik reja macam aku ada semilan tgn...Aku rasa macam hari2 ja dia bagik assignment..Sekali bagi yg 20-30%...Geram gak aku...Aku macam nak mogokla kat dia...Aku nak antaq surat layang bleh dak?

"Dear Dr................., i dun want to do ur assingment!It is such a piece of crap!!!!!!!!!!!!!!!!!Understand!Huh!


Lagik satu makanan kat Kafe tu...kdg2 sedap,kdg2 tak...Kadang2 tym makan jumpa rambut...Mana hati tak bengkek...Kalaula depa benar2 memasukkan elemen ikhlas dan kasih sayang dalam makanan tu macam mak aku salu wat...Misti makan pun layan....Nantilah aku nak komplen kat makcik amy...


Boleh tak kalau aku nak mintak kereta kat bapak aku?Aku tringinla nak bawak kreta kat UIA...bagik reta kancil dah r...aku malasla nak jalan..Jeles tgk fatin nek keta...Jeles org len siap lambat tapi depa sampai dulu...Jeles......Aku tringin nak mintak macam2...Kasut baru,tudung baru,baju baru...Tapi suma tu aku simpan ja dalam hati...Aku tahu ayah aku sentiasa berusaha nk penuhi hasrat hati aku...Tapi kdg2,tak suma yg mampu depa penuhi... Aku segan nk mintak...Aku takut bapak aku susah hati, terpikiaq2 benda yg aku mintak...Skrang ni dwit yuran aku,aku tak bayar lagik...Ni pun aku taktaula nak mula ayat camana nk mintak ni...

Kadang2 aku hairanla...Kenapa anak2 orang kaya tak manfaatkan apa yg depa ada ha?Dwit banyak bleh beli buku2,bleh further study kat luaq negara dan sebagainya...Bukan beli dadah dan clubbing...

Ha,waktu aku duk berblog ni,tengah ada cerita Boys over flowers kat tb 8...Kak Wulan duk sedih2 tgk cerita ni...Aku tak paham apa yg bestnya cerita muhong ni..Ada sorang hero ni kan,aku tgk..........dia macam cuba nak tiru imej jun sang r....betui....aku prasan...Tapi aku jala kut yg rasanya..



Boys over flowers.....



Ni baru betui

Thursday, January 28, 2010

Survey............

Pokok Daun ketum

Aku pi skolah mak aku..........malas senaqnya nak pi tapi aku ada tugas,membuat survey dan menjalankan interbiu kat budak2 yg terlibat dalam penyalahgunaan daun ketum@daun biak.......


On da way nak pi ke skolah mak aku,adalah mak aku tunjuk rumah2 yg tanam pokok ni....Haiiii............Tapi sebenarnya daun ni boleh buat ubat...Sakit perut,kencing manis,darah tinggi dan sakit ughat...

Dalam soalan survey tu,aku dah kata kat Jah ngan Timah,ampa jangan wat soalan open ended......Soalan open ended ni bermaksud,soalan yg kena melibatkan budak2 kena menulis...Adalah sebabnya...Sekali ada jugak dua tiga ketui yg depa kena tulis...Yg aku ni suh wat soalan ya atau tidak ja...

Tapi xpa,aku pun pilah melepak kat bilik guru mak aku tu...Macam besala,ada yg terkejut tgk "cikgu baru",ada yg tersengeh2...Ada yg heran budak mana brani duk kat tempat ustzah Bderiah tu....Huhuhu....Wuteva...Aku pun tak kesah sangat...

Mood pagi2.....Aku sangat mengantuk nak masuk kelas...Ehm...macammana la agaknya nanti aku jadik cikgukan...Misti pagi2 dh tersenggguk2 mengajar...huhu...Aku harap tym tu....ehm...biaqla..

Mak aku punya kelas 9.40,skrang baru 8.oo pagi.....Pastu mak aku ajak aku pi potostat kertas2 survey tu.....50 set..DAAHTU kebetulan lak ada pasar tani,so mak pun belila pisangla,ayam,sayur....

Mak aku singgah kedai radix...beli macam2la kat radix....termasuk aiskrim kat aku.....banyak gila aiskrim tu......aku ni sejak dua menjak memang tak suka sangat aiskrim2...muak skitla...Ikut mood ja kalau aku nak makan..huhu...Tapi dh mak aku belikan...makan jala...

Balik2 sekolah dia,aku trus mask kelas......bUDAK2 sekolah mak aku ni bagus taw..Asal aku bagi salam ja,depa bangun,asal aku bangun ja ddepa bagi salam.....hehehe...Dahla jawab salam, mak aaaai............meleghet2...waaaaaaaaaaalaaaaaaakumuuuuuuuussssalaaaaammm
Panjang sangat,sampai aku rasa kalau aku wat survey kat kelas sebelah pun mungkin sempat....heheheh(hyperbola)

Benda yg aku dh agak...Budak2 tak pandai eja...sebab tu aku nk wat yg senang2 ja..Las,aku ni jadik cikgu BM depa la plak...ajaq camna nak eja nelayan,petani,buat rumah,tukang jahit....Suma tu pekerjaan mak ayah depa...

Tapi feedback pasal daun ketum ni amat mengejutkanla...Majoriti dari depa memang ada pokok ni dan di dedahkan oleh mak ayah depa yg jugak peminum daun ketum...Ehm....

"Makan saja pun bulih usazah!" jawab salah sorang dari budak2 klas u...Amboi adik...kamu ingat ni roti gardenia ka...Aku tergelak ja ngan jawapan budak2 ni...

Kebanyakkannya orang guna,memngla nak wat ubat..Tapi kebanyakkan jugak wat untuk gian...Risaunya aku nasib anak bangsa kita...


~Sahabat2ku bersedih~


Hatiku walang..
Sahabat yg aku kasihi sedang bersedih..
Mereka ditimpa ujian tuhan...
Sakitnya..Bagai ditusuk pedang

Walang Rohaniku Ya Rabbi
Hilang semua ceria di hati..
Gembira dan tawaku telah mula mati
ketika mereka sedang menderita...
Owh Kekasihku kasihanila mereka..
luka mereka,nanahla jiwa hamba..

Walang jiwaku ya AZIZI
Perayu syurgaMu mohon dikasihani

Aku tak punya apa2 untuk diberi..
Tapi aku mohon,kau berikanlah cahaya kasih-Mu PADA MEREKA..
kERANA SAHABATKU adalah Nyawaku....

Tuesday, January 26, 2010

Siapakah budak lelaki ini?

Hehehehehe.......Suka benar aku nak berblog pada harini...Subuh2 tadik,aku dapat msj dari dia...

"Eh Jannah,kalau awak nak tgk gambar sy kat tadika dulu2 tu,bukakla blog saya,sy dh upload dh..."ujar pemilik nokia E71 tu...kehkehkeh..

"Owh...yaka....ha,takpa2, nanti sy tgk....",jawab aku..

Malas gila rasanya nak merply dalam keadaan yg masih mengantuk tu...But i know,that pitca will wake me up not only when september end,but until when2....hahahahaha...

Before that,aku nak sangat .....korang suma teka,sapakah budak lelaki kat tadika ini?



siapakah pemilik baju melayu kuning ini?

Kahkahkahkahkahkah....................dia ialah kawan aku,kawan baik aku...Syarnissaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tym ni,konvo tadika dia....Dia jadik vokalis untuk nasyid...lagu Seroja kan syar...Kalau awak nyanyi lagu ni tym ni,kompom mawi takleh carik makan....kuikuikui...

Gambaq ni sangat2 buat aku tersenyum pagik2 ni....Syar2....camanalah, yg cikgu tadika dia boleh kasik bajuk melayu di saat budak2 pompuan lain dapat skirt ropol2...cekak rambut reben2...

Sekali pandang gambaq ni...Dah macam Jamal Abdillah dalam cerita Hang Tuah pun ada gak..
hehehehehehe
...Keris dia tak bagik ka?Lepas balik dari tadika tu,elokla pi semayang jumaat truih kan...hehehehe....pakai satu suit tu...cuma rambut ja panjang skit...hehe..

Nanti aku upload gambaq tok aku tym kecik2 lak....Sebagai memenuhi permintaan syarnissa.........hahahahahaha..........gudmorning !!!!!!!!!!!!!!

Thursday, January 21, 2010

Dialah Ikon...



Cuti,cuti,cuti................Alhamdulillah,akhirnya...Allah memberi peluang jugak kepada aku untuk bercuti....Penat bila memikirkan kelas aku dari pagi sampai ke akhir senja,assignment dan lain2......Aku penat...Aku letih dan aku tak laghat...Cuma aku sekarang sedang mengira2,apa persediaan yg perlu aku lakukan..Bukak cuti ni,ada dua risiko besar yg bakal aku hadapi...Tewas atau menewaskan...


Adha,Taufiq,Lin dan Yati........Keempat-empat dari mereka adalah "Seteru" aku dalam hal ini...Maafkan aku sebab memberi gelaran seCANTIK BEGITU..Mereka telah memaksa aku...Dan aku terpaksa mengikut arus..

Teringat kata2 Adha sewaktu makan tengahari di Raudah,Pondok Penyayang yg menempatkan budak2 bermasalah...

"Jannah ni yg nak jadik pesaing aku?"sinis Adha di depan aku..

Aku hanya tersenyum,tapi aku tersentak dengan kata2 mamat ni..

"Apa dia cakap ni?Bila masa lak aku nak lawan ngan dia?Dia sapa?Aku ni sapa.."bisik aku dalam hati..Heran aku apa sebab dia tiba2 kuaqkan ayat tu...Kat meja makan lak tu...Memangla nak carik pasal..

Tapi aku just wat muka rileks ja sambil tersenyum simpul...Memang tula trademark aku...Senyum..hahaha..

Menyedari reaksi aku diperhatikan ramai..Aku cepat2 meninggalkan meja makan sebelum apa2 terjadik..Dalam masa yg sama,aku sempat memandang Adha dengan pandangan yg sinis jugak..

"Adha2...Kau taktahu dengan sapa sebenarnya kau bercakap ni,"aku bermonolog...

Semasa aku bangun,terdengar nyanyian Adha,"Al-Jaaaaaannnnnnnnahtu Naimmmmmuha...."

Macam sedap,padahal..

Sebenarnya..Bila fes tym aku sampai kat Raudah...Aku tahu tingkah kami diperhatikan,kamera,video cam sana sini merakamkan setiap inci perbuatan kami...Sampai aku rasa,setiap tindak tanduk aku disaluti dengan elemen kepura-puraan..Aku benci situasi macamni..Tapi itulah harga yg perlu dibayar apabila menyertai IIUM ICON SEARCH COMPETITION..

Aku taktahu pendekatan apa yg aku lakukan pada plajar2 Raudah..Yg aku tahu,aku pernah jadik macam mereka...Nakal dan terasing..Jadik sedikit sebanyak...Aku menggunakan segala pengalaman yg aku ada semasa aku kecil dan segala bahan bacaan yg pernah aku baca untuk mendekati depa..

Tengahri tu...Tym aku duk berehat2 atas kerusi..Tiba2 mata aku terpandang salah sorang budak kat situ..Mungkin dalam lingkungan 10 tahun sedang bermain satu alat muzik..Aku tak kenal apa..Mungkin kongga,mungkin rebana,mungkin kompang..Tapi nak main tu pakai ketuk2 jugakla...

"Adik,main kejap...Akak nak try nyanyi,"mintak aku kat budak tu..

"Ehm...lagu apa kak?",tanya budak tu...

"Tebarkan salam...sesama kita...Walau dimana sahaja,walau siapa jua",nyanyi aku sambil diikuti palunan percussion budak tu..

Tiba2 aku terhenti bila ada seorang pemuda duduk di depan aku..Nmpak macam sebaya atau mungkin tua beberapa taun dari aku..

"Kak,nyanyi lagu "Meniti Pelangi","ujar pemuda tu..Dari gayanya yg terketar2...aku rasa........

Owh..Lagu Sudirman..Haaa.."Kumeniti awan yg kelabu..Ku tempuhi,lorong yg berliku..Mencari sinar yg menerangi kegelapanku,ku percaya...bla2"..Dari Sudirman..Sayu bunyiknya...

"Kenapa awak ni terketar2?"terpacul soalan dari mulutku selepas selesai jamming..Memang soalan tu agak bodoh...Tapi..

"Biasalah kak...Saya ni baru nak lega...Dulu saya amik macam2..Gam,heroin,ganja.."ujar pemudaa tu sambil terketar2..

"Ooooo,yaka...Ooo kamu ni asal mana?Umur kamu brapa?ehmm..kamu ni kerja apa dulu," tanya aku, sebenarnya aku agak terkejut,takut pun ada...Tapi aku pura2 tenang..

" Umur sy,22 kak..Sy asai Manjung,Perak..Dulu2 sy buat dua kerja..satu halal dan satu lagik haram..Yg halalnya...saya tolong ayah saya kat kedai..Bsuh pinggan,jaga kedai...Yg haramnya,merompak umah orang...,"ujar pemuda tu sambil tersenyum memandang lantai..Mungkin terkenangkan kembali masa silamnya dulu..

"Ehm...yaka...sejak bila kamu mula amik "benda2" tu",soalan aku yg mula dilanjutkan...Terasa ROH kekauselingan abahku tiba2 menusuk ke jiwaku...Abahku memang pakar kaunseling...

" Sejak tingkatan dua kak...Dulu tym UPSR saya dapat 4A 1B,sy dapat Sekolah Asrama Penuh...Tapi saya tak pi..,"ujar dia..

"Yaka..Kamu pernah tak terfikir untuk berkeluarga,ada anak,ada isteri.."tanya aku memprovok..

"Ya kak,sebab itula sy nak berubah...Sy datang sini dengan kehendak diri sy senirik,sebenarnya kalau sy truskan hisap dadah lagi dalam masa beberapa bulan lagik,mungkin sy dh gila kak..Sebab otak sy dh pun hampir rosak...masa sy mula2 dtg sini..sy dh takleh jalan,minum pun kena pimpin..Sekarang ni dh hampir 6bulan sy dh tinggalkan dadah,tym balik raya kat Perak tu..Kawan2 ada offer lagi "bENDA " tu, tapi sy tak amik, sy dh tekad kak,sy nak berubah..",jwb pemuda tu dengan nada kesal..

"Best ka hisap gam? Rasa camana ha?",tanya aku..Nak tergelak pun ada bila tanya soalan bangang camtu..

"Rasa camtula kak....Bila kita dah hisap tu,kita bukan ingat apa dh..Khayaaal ja,rasa bleh petik bulan.....pegang bintaaang.....kita pun rasa kuat kak bila kita hisap,nak merempit pun tak takut..Rsa khayal ja,dlu bila saya jatuh motor tym rempit tu,sy tak rasa apa kak,rusuk sy patah tym tu,tapi singgah kedai minyak sapu minyak petrol,lega r"jawab pemuda tu sambil tersenyum..

"Ooo..camtu rupanya..polis tak buat pa ka ha?,tanya aku

"Dulu nak buat apa kak,gam tu bukan dadah..Senang ja nak dapat,tapi skrang ni kat Perak depa dh letakkan dadah tu under akta racunla,susah dh skrang ni..,"jawab dia.

Taik lembu hisap dak?",tanya aku lagik..

Aku tanya sebab kak aku Effa pernah bagitaw aku,antara penghilang gian penagih selain dadah adalah gam and taik lembu..

"Hishh,tak kak,tapi kawan2 ada,sy tgk kawan sy tym lembu tu berak,dia duk tadah,pastu campuq ngan minyak petrol..gas dia tu ada kickla,tapi sy muntah r tgk..."jawab mamat tu sambil tergelak tgk reaksi aku yg geli sangat2 dh...yaaaaaaakkk!! Aku dh takleh wat muka cool dh bab2 najis ni..Memang....eeeeeeeeeeiiii.

Tiba2 perbualan aku terhenti seketika bila ramai2 budak2 Raudah mula berhimpun dekat2 aku...Mungkin ada yg nak mendengar cerita pemuda tu..Mungkin mereka juga ada cerita yg mahu dikongsi..

Ramai la plak...Tadik aku ja yg duk sini..Ni yg aku nak blah ni,tapi aku masih nak dengar cerita dia...Nanti aku cerita lagik..Kisah dua pemuda yg masuk Raudah sebab nak perbaiki Rohani mereka...Sangat menarik..Tapi bukan untuk post ni..

Last day..Tym nak kuar dari Raudah untuk menghadapi cabaran di Gunung Datuk..Adha kata," Jannah,ko memang pesaing aku.Mungkin aku tak sampai ke tahap untuk mendapatkan Jannah,aku tak layak",ujar Adha sambil melihat aku dengan pandangan kosong..

Sememangnya aku tak mahu bersaing Adha..Tapi kau yg memaksa aku..Kalau dari mula kau layan aku macam adik bradik,macam keluarga dan bukan pesaing..mungkin kau akan dapat gelaran abang dari aku,"Abang Adha"...

Dan kepada mereka yg masih mahu bersaing dengan aku..Yati dan Lin,aku alu2kan...Aku taktahu nasib aku di Final Stage nanti..disingkirkan atau menyingkirkan...

Taufiq yg banyak membantu aku...Terutama dalam membuat tapak untuk aku berpijak semasa menghadapi kelicinan ketika mendaki Gunung Datuk...Individu yg mengatakan,
"Jannah,biar sy turun dulu,nanti sy tolong pegangkan tangga ni kat bawah tym Jannah nak turun,Individu yg memberi amaran kepada aku,laluan2 gunung yg merbahaya..Individu yg tak menyalahkan aku tym aku termasak nasik mentah kat hutan tu.. Dan senantiasa membantu aku dan kawan2 yg lain..Bagi aku,dialah Icon..Jika disuruh aku memilih,aku akan memilih Taufiq untuk menjadik Icon Uia tu...Dia sememangnya layak..













Tuesday, January 19, 2010

Bila kelebihan sudah ditarik balik......


Tadi aku ada presentation,subjek Moral Psikologi....Something like psiko2 jugakla..Tapi presentation kali ni, antara fes tym aku tak dijadikan last presenter dan aku sangat2 hepi...Cuma selepas present,aku rasa akulah presenter yg paling teruk pada hari ini...

<---Zaman dulu2--->

Berpeluang menyandang gelaran The Best Speaker di mana2 presentation yg aku pernah wat ,menyebabkan aku sedikit terleka untuk memperbaiki kelemahan diri...Aku terlalu yakin dan jarang untuk bertanyakan kepada orang,what should I do to improve myself? Sebabnya setiap kali aku tanya,mereka akan memuji...Dan aku paling tak gemar akan pujian...

Tetapi,harini aku sudah memperoleh satu pengajaran yg sangat bermakna dalam hidup aku...Terbayang2 kisah Imam Al-Ghazali yg aku tonton beberapa hari lalu berlaku pada aku...Aku gagal tadi...Aku gagal memberikan satu presentation yg benar2 berkesan...Dan aku sangat menyesali perbuatan aku yg langsung tidak memberikan peluang kepada diri aku sendirik untuk memahami apa yg sepatutnya aku present...Aku ingat,aku paham.... Tapi aku tak paham... Dan las sekali,ramai yg berkerut2 tym aku present tadi..Bodoh Sombong! Mungkin itulah yg patut aku katakan pada diri aku ketika itu....



Selepas kelas tamat,aku pi ke sebuah meja yg dipenuhi budak2 kelas aku tadi.."




"Wei,korang paham tak tadi sy present? Tak paham bgtaw,bleh saya present lagi skali"


Tnya aku dengan penuh desperatenya....Ya,aku memang jenis yg macamtu.. Bila aku rasa aku gagal,aku sedaya upaya untuk menutup lubang kegagalan tu dengan secepat mungkin...


" Eh,takpa2,kiteorang pahamla...korang buat simple,kiteorang paham.."jawab salah sorang dari depa2 nila..



Tapi aku masih kurang berpuas hati...Aku senirik pun tak paham tadik,camana diorang kata diorang paham?Arghhhhhh,hati aku mebentak2!!!!! Takpa2,next tym aku akn wat come back lagik....N kali ni,aku akan bagik suma orang paham termasukla labah2 yg ada dalam kelas aku!!!!!!!! Tgkla,gagal sekali bukan bermakna gagal untuk selama-lamanya..


Aku akan cuba menyelesaikan konflik dalaman yg menimpa aku baru2 ni...Aku tahu jiwa aku sedang sakit,hati aku sakit,Ruh aku pun sedang sakit...Dan akal aku pun.. Aku mahu ruang untuk aku bersendiri..Aku dapat rasa yg seluruh organ2 aku tidak dapat berfungsi dengan baik baru2 ini...Dan aku mahu pulang ke Indera Kayangan secepat yg mungkin..
Ya Allah,Ya Tuhanku...aku sandarkan seluruh jiwa dan raga aku kepada-Mu,tintakanla yg terbaik di LUH MAHFUZKU Ya Allah,jauhkan mereka2 yg HARAM padaku dari merapati aku..Aku takut...Aku takut....Aku menderita...Tolongla aku..




Idola aku.......

Ha.......rini sebenaqnya aku ada kelas ngan ustaz Ungs aku......Ustaz Kabuye...Ehm..awat aku rajin sebut nama dia ja ha dlm blog aku.....Hahahahaha....It's been so long...(Lagu akon)..Hanya yg paham,paham....Terutama Syarnissa..........kahkahkahakah...Takda skandal pun aku ngan ustz tu,cuma dh kebetulan setiap kali aku nak berblog,aku tringat dia...Hehehe..


Berbalik kepada cerita sebenar,dh aku siap lawa2,cun2 melecun nak pi kelas,yalah,nak pi kelaskan,kenala kemas dan smart....Kalau dh bau ketiak ja,sapa pun takmau kawan...(Teringat lak,mamat2 bangla yg jaga kat Nilai Square tu,lalu ja,migrain aku).Dapat gaji belilah deodoran woi!!!!!!!!!!GERE aku deh!


Then dari tingkat bawah aku cari sampaila ke tingkat tiga,takdak pun kelibat budak2 kelas aku........Kebetualan aku lak tak bawak henpon aku........Jadik reja la plak pi cari rata cerok....Mujuqla naik Lif,tidak.........Memang Bengkak jugakla Pangkreas aku ni..HUHU


tgk2,sorang ni kata kelas dia takdak......Wuuuuuuu...sedihnya...Penat aku...Dahla nak jalan dari Mahalah aku ke EdU bukan senang,pelbagai rintangan dan cabaran yg aku kena tempuh....huhu...Las2,aku pun lepak r kat lab komputer yg disediakan free kat bdak2 edu ni...huhu..Balik nanti aku nak pi beli Yee Mee la...Semalam tgk budak2 siam tu makan cam sedap ja..


Ha,before aku balik,aku nak tunjuk gambaq sorang idola aku...Dia baru ja kawen taun lepas tym raya haji..

Semoga Allah berkati Kak Ainina Hj Khalid and suaminya..

Cantikkan dia? Dia baik gila r ngan aku tym kat Matrik dulu..Ada satu hari tym spot check,aku pakai tudung unggu...Sepatutnya aku pakai tudung putih pada hari rabu,tapi kebetulan pagi tu before aku pi kelas,tudung aku kotoq kena sambal tym brekfes,aku pun pila balik bilik tukaq tudung...Tym habeh kelas tu,Ustaz Majid n da geng dah tunggu dh kat depan gate buliding kelas,dia nak saman sapa yg tak ikut peraturan....Macam2,sapa tak pakai matrikla,tiela,stokin la,kain dalam pun ada gak kena,huhu..

Aku pun semunyikla tepi tangga...Takut kena saman sebab pakai tudung kaler lain...huhu..50 RINGGIT KUT kalu kena saman...Tym tu,kawan2 aku suma lari tinggalkan aku....Mungkin depa senirik pun gelabahkan...Ada yg tunjukkan muka simpati,last2 blah camtu jugak...Tapi aku tak salahkan depa..Ramai yg aku kol,tapi macam tak berangkat...Las2 aku pun kol kak Nina..

"Kak,kak buat apa...Kak boleh tak tolong bawak tudung putih kat saya,diorang tengah wat spot check ni...Saya pakai tudung kaler lain...huhu",aku kol kak nina sambil sebak dh...Bagi aku,dwit bukanla masalah besaaaaar sangat tapi reputasi aku tym tu..

Kak Nina terkejut,dengar jugakla sogha dia yg baru balik kelas tu..."Ok,Jannah,Jannah duk dulu kat tepi tangga tu,nanti Kak cari tudung kawan2 kak..."

Last2,kak nina datang...Tym tu aku dh macam agak lemah skit sebab duk bawah tangga lama sangat..

" Sori Jannah,Sori...Kak punya rumate tak balik lagik,ni amik tudung kak ni,"kak nina sambil bagi tudung labuh dia kat aku..

"Ni kak pakai tudung sapa?,"tanya aku heran tgk Kak Nina pakai tudung yg "Luar Biasa" bentuknya..

Ni perca2 kain ja ni...Kak jumpa dalam bilik study..Pahtu kak buh pin,kak pakai jalah..."UJAR kak Nina

"Ya Allah,tima kasihla kak.....Tima Kasih...Kesian kat kak,"bersalah jugak aku ngan kak nina ni...Tapi aku benar2 perlukan bantuan dia..Aku pun terkocoh2 sarungkan tudung kak nina tu..

Elok2 aku kuar ja dari tangga tu,tgk2...Ustaz Majid ngan geng dia dh takdak...

"Kuangasam sungguh,aku punyala nak macam mati kebuluqan kat tepi tangga tu,depa bulih dh takdak..Ni aku dh pakai dh tudung putih!!!!!!!!!!!!Maila check!!!!!!!!!wuaaaaa..

Tapi apa2pun aku benar2 terharula ngan Kak Nina...Jarang nak jumpa ngan orang macam dia...N sejak dari haritula,aku sudah mula belajar untuk kenal sapa tu kawan masa susah, n sapa kawan masa senang...




Sunday, January 17, 2010

rindu...

Tym nak iron baju tadi..........aku tringat kat Mp3 aku......
Pulangkan MP3 aku........
yg dikau ambil.....Tanpa relaku...
Pulangkan,ooo pulangkanla padaku........OOOOOOOO..
Kudinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn............sob sob sob..Macamna aku nak naik bas tanpa hang kat tlinga aku!!!!!!!wuaaaaaaaaaaaa...

Wednesday, January 13, 2010

Aku kena Attack...

Pagi tadi......tym dalam kelas literature..Aku kena serang gastrik....Sakit gila perut aku...Aku berkerutt2..."Imah tolong aku..."Aku bisik kat Imah..Imah heran tgk aku..."Nape Jane?"
"Perut aku sakit ni......Aku lapar gila...,"keluh aku sambil tgk jam...Hadui...kalaula lecturer ni ada ilmu kashaf...Kan bagus..Misti dia dapat selami penderitaan aku......Wuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Esok aku takdak kelas...benda yg aku nak wat ialah:
1)Breakfast kat Kafe Ameenah
2)Kemas locker
3) Kemas meja study
4) Kemas bilik,sapu rambut2,plastik2,botol2 bawah katil
* Jemuq bantai,basuh baju2 n cadar2..
5) Wat Assignment DR. Kabuye pasai Imam Ghazali.
6) Tidoq selama 3 Jam-(Dari 11 pagi sampai 1 tengahari)
7) Telefon Aliff dan Adnin
8)Kelas Ustaz Ismail kat CAC
9) Tidoq tanpa ada gangguan
Sabtu
Meeting ngan Mrc
Ahad
Meeting ngan Mrc

Monday, January 11, 2010

Sentiasa di hati.........

hARI berganti hari.........Mp3 aku.....masihh blum aku temui...Tapi dia sentiasa di hati..sentiasa di hati...;'''''''''(

Suatu masa dulu...

Satu masa dulu,tym aku kat matrik Nilai…Aku ada explore satu tempat ni..Betul2 berhampiran dengan Masjid Nilai..Depan hostel aku..Tempat tu sangat cantik..Disebalik luaran dia yg nampak semak dan hutan rupa-rupanya ada satu khazanah berharga yg jarang diterokai orang terdapat kat situ…Aku suka sangat pi tempat tu sebab tak ramai orang tau pasai tempat tu and takdak budak2 laki yg melepak kat situ..Boleh kata takdak sapa pun kat situ..

Antara orang pertama yg aku bawak pi tempat tu ialah Syarnissa…Aku bawak dia sambil suh dia tutup mata…Aku pimpin tangan dia sambil kata yg aku akan bawak dia pi satu tempat yg sangat special..Sampai kat tempat tu..Aku suh dia bukak mata n reaksi dia macam tak percaya..Sebab aku tau,dia n sapa2 pun pasti akn terkejut..Ada jugak tempat macam tu kat Uia Nilai..Tepi masjid lak tu..

Kat tempat tu… Aku boleh berbaring sambil tengok langit tanpa perlu was2 kalu ada org lain lalu kat situ.. ….Aku dengan Syar sama2 berkongsi impian tentang macam2..Syar dengan lelaki idaman dia,aku plak dengan cerita aku senirik..Aku ingat lagik ciri2 lelaki idaman kawan aku tu ialah..lelaki yg pakai songkok , alim,salu pi masjid n yg paling penting merokok..Aku kata yg alim tu oklah..tapi yg merokok tu bukan calon suami,tapi calon nak kasik mampus dia sebab kawan aku tu ada pnyakit lelah..bong betui…fes time aku dengaq orang yg nak kawen ngan laki hisap rokok..kahkahakah..Aku ngan dia pernah jugakla bercadang nak tanam time capsule..Kapsul Masa yg menjadik bukti persahabatan aku dengan Syar..Kapsul masa yg mengetahui betapa peritnya hidup sepanjang 20 tahun kami..Tapi sayangnya..Kapsul Masa yg diimpikan terkubur macam tu ja..

Kadang2 aku tertanya jugak..Adakah aku diberi peluang untuk menjadik sahabat Syarnissa kat akhirat nanti?Aku pun taktau..Kadang2 aku takut..Aku tkut akan mnjadik musuh Syarnissa kat Akhirat kalau sepanjang aku berkawan dengan dia,kami tak saling ingat mengingati…

Saturday, January 9, 2010

Separuh jiwaku pergi...

Hampir separuh jjiwa aku hilang bila aku dapati MP3 aku hilang dari dalam beg..Hanya yg tahu,tahu...Betapa akrabnya aku dan Mp3 aku....Biarpun digantikan dengan yg lebih baru dan canggih......Aku masih tak dapat lupakan Mp3 aku...Aku bukan orang kaya...Bukan jugak orang miskin...Aku rindukan kesederhanaan Mp3 aku..Banyak lagu2 yg mewakili semangat aku dalam Mp3 tu...Aku sangat2 rindukannya YA ALLAH.....SANGAT2......

MP3 tu tak pernah tinggalkan aku bila kawan2 tinggalkan aku..

MP3 tu tak pernah menghinakan aku...

MP3 tu akan bersama aku bila aku berjalan seorang diri kat mana2 sahaja...gelap,hujan,panas,sejuk...................................

Rindunya Ya Allah.............................tenangkanla hati aku......Tenangkan hati aku...

Mp3...Kudin..

Mp3 yg sangat aku rindui....

Hilang tanpa dikesan...
Pemberian abgku yg sangat aku sayang..
Membawak luka yg sangat dalam..

Mp3ku berwarna putih...

Pengisi kekosongan tatkala akusendiri..
Hilang semasa aku sedang mendaki..
Mp3...Kat mana engkau...Aku rindu...

Biar harga engkau bukan beribu
Biar engkau bukan mp4 atau mp5
Tapi aku tetap sayang..

Kata ustaz Kabuye...Kalau kita dapat sesuatu,kita jgn terlalu gembira,tapi anggapla ia sebagai satu amanah yg perlu dijaga..nanti bila dia hilang...Kita xkan rasa sedih sangat..

Tapi aku betui2 rindukan mp3 aku...Aku takmau yg baru.......aku takmau!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Aku nak mp3 aku balik...Mp3 putih aku yg aku namakan "Kudin"..

perlu ka aku pi ke gunung datuk untuk mencari kudin aku?ada lagi ka?dia rindu ka kat aku?

KUDIN.................;''''''''''''(

Satukan mereka........

Aku akn satukan mereka semula...Bersabarlah sahabatku..Kau akan dapat semula apa yg kau hilang dahulu...

Tuesday, January 5, 2010

Rindu......

Rindu kat nephews aku aliff n adnin......huhu



Aliff ngan ibu dia...


Adnin ngan mama dia...kat tepi pantai..Suka dia..
Aku ngan budak botaaaakkkkkk.........hehehe


Adnin ngan bonsur dia......hahaha...Maila kalau brani!!!!


video

Monday, January 4, 2010

berdebar

Debaran semakin memuncak......Aku taktahu apa lagik yg mereka suh wat...Bantula aku.. Bantula aku yA ALLAH.......