Thursday, July 29, 2010

hihi

Smlm pi kat PWTC,dngq Tilawah Quran pringkt antrbngsa...Cari port yg paling strategik untuk duduk dngn hrpn leh masuk TV.Skali MC majlis dh psAn siap2 daa" SEKIRANYA MUKA ANDA TERPAMPANG DI SKRIN,ANDA DIKEHENDAKI MENUNJUKKAN MUKA YG PENUH KHUSYUK & TWADUK DAN JNGANLA ANDA MLAMBAI2 KEPDA SKRIN krna kita sdng brda dlm majlis tilawah AlqURAN DAN BUKANNYA KONSERT....Gulpp...pedas...menusuk kalbu aku.kahkahBaru ja plan nak babai2 kat tv tu.,hehe..Munira nak gambaq..;-)

Tuesday, July 27, 2010

merungut..

Harini aku sangat2 tertekan!!!!!Aku tertekan....Tertekan dengan assignment sorang lecturer aku ni...Aku rasa nk muntah wat assignment dia..Esok dah nak kena antaq...n ptg ni ada kelas sampai pukui 10 malam...Ya Allah...Bagila aku kemudahan...Aku stress sangat ni Ya Allah...Berilah aku ketenangan nak siapakan assignmnet dari dia...Aku tak ikhlas ni...aku sangat2 tak ikhlas nk wat...Ya Allah.. Stabilkanla hormon2 dalam badan aku ni....

Monday, July 26, 2010

Saturday, July 24, 2010

Macam2 cerita...

Sobahalkhair........

Pagik yg menenangkan...Tima kasih Allah..;-)

Harini..Nak kata awai sangat aku bangun pun tak jugak...Tapi alhamdulillah,sempatla menyelamatkan subuh aku dari menjadik Subuh Dinosaur...hehe..

Baru settlekan program MRC ngan BRC....Tima kasih kepada senior or previous MRC AMINAH yg bertungkus-lumus menguruskan dan menjayakan program semalam...Banyak sangat aku blajaq..Terlalu banyak sampai melimpah-limpah...N sudah semestinya makan pun sodap..kehkehkeh..

Macam besa,aku nampak tugas aku..More to jadik Imam and baca doa majlis...Common2 job..Ehm...Honestly..Aku bukan tak suka ngan tugas2 ni...Cuma aku kalau boleh nak larikan skit persepsi orang terhadap Biro Da'wah and Tarbiyah ni..Bukan sekadar kalau ada apa2 function tu, just baca doa makan,doa mula majlis,tutup majlis atau kat tengah2 majlis..

Mungkin yalah setiap biro tu running their job according to their job scope atau kepakaran masing2...Tapi untuk melahirkan satu delegasi ummah yg kuat dan bijaksana,kalau boleh setiap ahli atau individu tu mistilah mempunyai kebolehan yg pelbagai..

,e.g..Tugas2 baca doa,imam ka apa,biro2 lain pun kena tahu jugak..Sebab kita taktahu apa yg akan jadik nanti2 depankan...So,katakanla..Nak wat sesuatu function,tiba2 Imam sakit ka or kalau pompuan..Ma'zurah atau Mamnuk( Period),so...Sapa nak ganti?

Untuk Sport and Rec pun...Aku rasa tugas2 basic cam warming up ka, rules n regulation n bye2 tu..Semua biro kena ambik tahu...Don't rely too much on Sport Bureau..Anything might be happened later..
(Ni kata kat diri aku jugakla yg jarang amik tahu hal2 sukan ni)hehe..

Yang International Affairs n Culture and Art...Ha..yg ni lagikla best..Aku rasa semua ni macam melibatkan our entire life jakan...Ni antara biro yg aku nak dulu...Dulu2la..hehe...Ok,bab2 ni..Knowledge tu kenala strong...Sebab once melibatkan international affairs ni...Susah sket senaqnya...Tapi nothing is possibe, right?hehe..

Sebut pasal culture and art ni...Ni aku nak share sket2 photo tym aku masuk kuiz antara budaya tym ritu...Aku satu grup ngan budak negara mana tah...Nama dia Khadeejah..Bayangkan aku ngan dia cakap macam ayam Turki ngan ayam kampung...(Errr..Yg ayam Turki tu akulah).hehehe..Grup kami ni nama dia grup Taugeh...Hehehe..adala cerita behind nama tu...(Maleh aku nak crita)...Tapi susah jugakla grup ngan foreigner ni...
(Pengakuan jujur yg sejujur-jujurnya dari aku)..hehe... Adala...Apa2 pun kalau nak ikutkan mark...Highest 21,second 18 and third 16...Grup aku dapat 16..hehe...Tapi sebab dia amik satu ngan dua ja over 6 grup..Jadik grup aku dapat consolation prize..( Crita jalah dapat saguhati ja,nak jugak kata no 3..Takdak hadiah no 3 la wey...Terimala hakikat..)kahkahkahkah...

"Den nak tanyo ni ha,Kampung Pandan torletak dokek mano?"
  • A) Kulompo
  • B) Bosnia
  • C) Israel
  • D) Dokek sebelah Kampung opah den..
Ha...Jawab copet,maleh aku nak nunggu ha..

Budak ni kalau tak salah aku...Dari Palestin...Dia yg wat soalan2 untuk kuiz ni....Serius best...hehe

Aku ngan Khadeeja..Budak Gambia...Ada satu soalan tu tanya pasal Melaka, terletak kat negara mana..Dijah ni duk wat konpius antara Singapura ngan Malaysia,..Las kali aku katakan...It's Malaysia la.. "Malacca is in my country u know,so i knowla where Malacca located...cewah" hehehe..( Dapat soalan yg tanya Malaysia boleh blagakla...Mai tang lain...ehm..hang tgkla gambaq bawah) hehe


"I think the answer is....aaaaa....ehm......ooooh easy2 one lah..i know actually but i forgot already.." kahkahkah....Ada lak tanya pasai negara Bahrain kat aku..Memangla aku taktau..Tapi konfident ja jawab....kahkahkah..

"Wey,Jah...Mung raso..Mano hok keno nge soale ni,takdo kaite ngan negharo mung ko?"

"Tula..Kawe pun pening wey...Tok segho mano2 pun hok betol...Puok2 ni koya belako2,wat soale.. nak bagik kito mapuh sokmo"

Pening gila bila mai tang soalan Timur tengah ni...


Yang depan ni Olfa ngan Mariam...Sorang dari Filipina and sorang lagik dari Tanzania kalau tak salah aku...Jiran aku kat Matrik dulu...hehe
Enjoy gila........hehe..........Thanks everyone;-)


Tahniah untuk kita suma ya............;-)...Jumpa lagik Insya Allah...

Thursday, July 22, 2010

Taklifat

May Allah blessed me...

Takutnya ngan apa yg dipegang sekarang...Aku namakan jawatan2 ini ialah amanah dari Allah..Aku takleh janji apa2 yg luar biasa tapi aku akan cuba berusaha wat yg terbaik dalam apa2 jawatan yg diberikan kepada aku...Semoga Allah senantiasa memberikan aku petunjuk di mana saja aku diletakkan..Ramadhan is around the corner...Fuh...Sangat2 menggembirakan bagi aku..banyak yg kena fikir...Siapa Imam Tarawikh,pengurusan Iftar,pengisian ilimiah dan macam2..Kemungkinan kena panggil semula JAKIM untuk membantu menyesaikan masalah tentang ketetapan arah kiblat yg mnjadi tanda tanya kat budak2 Ameenah...

Ya Allah...Bantulah aku...Bantulah kami...Permudahkanlah urusan kami ni..Allahumma yassir walatu a'sir..

pSST: Ahlan wasahlan ya Ramadhan..Rindu;-)

Tuesday, July 20, 2010

KUIH MUIH

Hehehe...Kita mulakan pagik dengan ceria sket na..;-B...

Marin...Dengan sepenuh kudrat dan azam untuk menguruskan saiz badan...So,aku pun bajet r nak jogging ngan Jah,rumate aku...Kalau nak diikutkan,nak saja aku bermalas-malasan atas katil aku yg empuk lagik gebu tu..Bak kata orang,kalau tidoq pun tenggelamla...hehe..Tapi memandangkan Jah datang dengan penuh harapan kat tepi meja study aku,aku pun...Oraitla...Tapi aku taknak jogging,aku nak main badminton ja...Tu ja kepakaran yg aku ada dalam bersukan selain daripada berenang..kehkehkeh

Orait...Mulakan hari dengan berjogging ngan kasut sport yg dibeli Kak Nor kat kedai Bata...Tima kasih Bata sebab kasik aku beli kat kedai engkau n thanks Kak Nor sebab sponsor kasut oghang..hehe..


Sebelum main tu, Jah suh warming up dulu...Ehm...Watla aku tunggang terbalik,sat kona sana sat kona sini..Tapi penting jugak wat natang ni before kita men...Yalah,kang kejang tang mana2,payoh juger yer..Terkejut otot2 aku n cacing2 dalam perut aku sebab tuan dia tiba2 ja nak exercise...haha..

Besalah sebagai coach kepada Lin Dan dan jugak Wong Chun Han,sudah semestinya skill yg diperoleh oleh aku dari abang2 aku dalam men badminton ni memang di tahap yg Pro
(sebab tu baru main 2,3 kali dah jerit,stop2,aku penat!!!!)...kahkahkahkah..Aku tgk Jah memang terer r main...Aku ni reja kena kutip bulu tangkis ja...Sambil main tu kami dengaq muzik dari Abang Faizal Tahir...hehe..Rasa semangat ja dengaq lagu Gemuruh dia,memang raser gemuruh tawww...hehe..Class lah laguk tu...

Lepas tu aku ajak JAH..pi round2 mahalah,konon nilah nak joggingnya..Sudahnya...aku jalan ja,Jah yg semangat jogging...On the way nak jogging tu,aku pun nampakla pokok Ceri...Aku suh Jah tunggu bawah sat sebab aku nak ragaih amik buah ceri tu...Sekali ceri tu kena Aids daaa..Suma lak tu kena Aids..Tak caya tgk r gambaq dia


HIV negative
2

Last2...aku pun letak balikla ceri2 ni...Aku ingat sket2 ja ada AIDS,rupanya suma buah2 kat pokok ni kena infection...Siyan ya engkau pokok...huhu...(Aku rasa baka dia memang camni...Bukanla Aids tapi lebih kurang r)

Lepas tukan...Jogging tu punya pathway betui2 follow direct ja ke Siratul Mustaqim..( Kafe Ameenah) Memang "Jalan yg Lurus lagik Benar"...Kahkahkahkah

Sampai2 ja..."Jah,aku nak itu,nak makan ini,nak balun tu" aku pun amikla bihun ngan nasik goreng campuq ngan fried egg ngan puding roti...( exercise tu mungkin turun 500 gram tapi makan pahtu naik 2kilo)hehe...apa daaaa

Ha...Crita pasal puding roti nikan...Kat Mahalah(Hostel) aku,banyak gila juai kuih...Tambah klau pagik2...memang pueh hatila kalau brekfes pun...oK,mEH aku introducekan sket kuih2 yg terdapat kat kafee kesayangan aku ni..

Heaven gila dowh!!!!!!muehehe

Ok,kuih ni...Kak tu kata nama dia kuih Tas..Aku pun tak sure kat Malaysia dia panggil apa,tapi menurut Kak yg asal dari Jawa ni..Kuih tu nama Tas,aku dah pernah rasa kuih ni...Dia ada pulut ngan kelapa dalam dia...Agak sedap tapi manis...Makan sket bolehla...Banyak2 kang masuk wad plak dah....
Yang ats,yg kuning2 tu puding jagung...Sedap2 tapi feveret aku yg bawah dia...Puding roti..Yg ni kak aku yg sulung pandai wat,SEDAAAAAAAAPPPPP...Kan Kak Effa?hehe
oK,ni standardla harga KL la kan 3 keping singgit...Tapi kalau beli kat Utan Aji,depan kedai minyak,area2 nak masuk kedai Pak Karim tu,singgit ja leh dapat banyaaaak!!!!!!!!Kuih ni aku jarang beli kat sini...Beli kat Perlis ja..
Ni aku baru tahu nama dia kuih Cara... Before ni..AKu panggil kuih kura2 ja sebab bentuk dia macam kura2...Tapi..eh jap,nampak cam beg skolah Ninja Turtle pun ada gak kan...kahkahkah...Lepas ni panggil coq penyu la...hehe.. Kuih cara ni ada dua jenih taw...Satu kaler hijau( Cara manis) and satu lagik Cara Berlauk...Kaler kuning n ada lauk2 ngan cili sket atas dia....Sedap jugak...
Ok,atas tu kopok lekor....Tak reti toksah duk MALAYSIA la gitu deh..hehe...Bawah ni,Roti gulung sardin n ada yg inti hotdog gak..Yg nu pun bukan feveret aku sangat sebab agak berminyakla.....
Yg atas tu cucuq badak...Bawah tu cucuq anak badak kut...hehe...Bawah tu cucuq puteri kawan aku kata...Manis rasa dia..Kuih Malaysia ni banyak manis2...
Yg ni kueh bakaq...Feveret rumate aku,Imah.....Imah suka ngat makan kuih ni ngan karipap sardin......Rsa KUIH BAKAQ ni maniiiiiis dan sangat sedap...Ada bijan atas dia...Okla jugak bagik aku...Tapi kalau manis sangat memang aku tak gemarla...

Yg ni..........Yg nilah Seri Ayu........Kuih feveret aku........hehe...sedap gila kuih ni...Tak manis sangat,tak masin sangatn tak berminyak....Inti yg putih tu kelapa n bawah dia rasa pandan...sedapla bagik aku.....

Ok,sampai di sinilah pelajaran kita tentang kuih yer....Selamat beramal;-)

UNIC - ANAK SOLEH MV NASYID


Anak Soleh
Album : You And I SeeMunsyid : Unichttp://liriknasyid.com


Sifat anak yang soleh

Mentaati ibu ayah

Tidak membantah

Malah mentaatinya (2X)

Halus peribadinya

Mencontohi Rasulullah

Tingkah lakunya dijaga

Akhlak dipelihara

Segala amalan dijaga

Hanya kerana yang EsaC/o

Hormat pada yang tua

Kasih pada yang muda

Sayang pada ibu ayah

Dan juga keluarga

Hidupnya rajin berusaha

Tidak pernah berputus asa

Di dalam kehidupan penuh pancaroba

Tiada cinta di hatinya

Hanyalah cinta Allah

Ada rasa rindu

Hanyalah untuk Rasulullah

Kasih dan sayang

Hanyalah pada ibu ayah

Hormat menghormati sesama insan berbudi

Guru dan teman-teman

Sentiasa dikasihi

Itulah di antara sifat anak-anak yang soleh

Lagu & Lirik :Wan Syah (UNIC)Hijjaz Record Sdn. Bhd.
Sumber http://www.hijjaz.com.my/

4 Syaaban;-)

Hari ni rasa nak menghadiahkan sesuatu kat diri aku....Sepinggan makanan yg mahal dan yg paling sedap yg ada kat Kafe Ameenah..hehe...Sajalah,aku nak bagitau betapa aku sangat sayang dengan diri aku,Nurul Jannah Othman ni..Harini aku nak meraikan ulang tahun hari lahir aku yg ke 21...Ehm...Senaqnya besday aku memang dah lepas pun,Bulan Mac ritu...Tapi tu dalam bulan omputih...Klau dalam bulan Islam..Aku dilahirkan pada tanggal 4 Syaaban...Hari Ahad tym tu...Pagiik2 lagik dalam pukul 9.22 pagik...hehe... Berkemungkinan tulah agaknya sebab aku ni jenih yg agak Happy Go Lucky...Yalah,pagik2 dah tgk dunia........hehe...

Tima kasih mak sebab melahirkan ceq....Tima kasih sebab kasik tumpang ceq duduk dalam rahim mak selama 9 bulan 9 hari..Seronok duk dalam tu,sejuuuk jaaa...Macam dalam swimming pool..hehe..(Errr..Tapi gelap sket..Letrik kena potong ka?)Kahkahkahkah...Misti tym nak lahirkan ceq tu...Mak fikir macam2kan..Macam manala rupa anak dia...Nak bagik nama apa n laki ka pompuan sebab tym tu teknologi tak canggih cam skrang...leh tgk dapat baby laki ke pompuan...Tgk2...dapat anak pompuan...Manis baby tu kan mak..;-) hehe..Lahir2 ja, arwah Tok Bariah dah bawak ceq balik Bagan...Patutla ceq ni jenih yg cakap banyak,rupa2nya orang yg duk dukung ceq ke hulu ke hiliaq pun jenih yg tak brenti cakap...hehehe...Mak..Tenkiu..;-)

Harini...Ceq nak makan banyak2 n sedap2......Sem ni, ceq banyak keja mak...Baru2 ni,mahalah dah lantik ceq jadik ketua Biro Da'awah dan Tarbiah...Mcam mak dulu2 tym sekolah..Susahkan mak..Takut pun ada...Yalah,ceq ni bukanla baik sangat...Status "alim" tu jauh sekali...Klau nak ikutkan, lagik ramai lagik budak2 yg lebih bagus,bertudung labuh dan berilmu tinggi...Tapi mungkin Allah mahu ceq memperbaiki akhlak ceq samakan....huhu...Mak doakna ceq na...Satu perkara yg paling ceq nak bgtau ialah...I was living here because of ur Doa and blessing...So,redhaknla na stiap pa yg ceq wat ni..Thanks mak...Thanks...

Heppi besday jannah;-)

Sense of humour?


Kesejukan.....Lately memang rasa sangat2 sejuk...Haritu panas,sekarang sejuk plak...Tadik duk dalam satu klas ni...Agak bosanla...Rasa macam nak nengeh sebab aku takleh nak gelak dengan lawak2 lecturer ni yg tak bopa nak jadik...Mengikut pemahaman aku...Dia kurang pandai wat lawak..Tapi xpa,janji ada effort nak entertain student nikan...Aku hargaila usaha dia...Keep it up teacher!!! hehe

Sebut pasal wat lawak ni...Or kita panggil sense of humour sebenarnya certain orang ja ada sense ni...Dan perkara ni takleh dibuat2 macam yg salu jadi kat rancangan Raja Lawak tu..Yalah bila dah diplan,benda yg sepatutnya jadik lawak dah bukan lawak..Sebab benda2 nikan sumanya datang dari hati..Susah jugak sebenarnya nak wat lawak kat orang ni..Ingat senang ka nak bagik orang gelak? Susaaaah...

Aku dulu2...takdala pandai wat lawak sangat...Tapi aku ni bljaqla...hehehe...Blajaq katna?Blajaq dalam majalah Ujang,Apo,Geli hati dan Gila2...Dulu2kan,masa aku kecik2,aku sanggup kumpul dwit semata2 nak beli majalah Geli Hati..Mahal jugakla tym tu,dalam RM2.50 kut...Tapi bagik aku memang mahaila...Pahtu sambil tunggu mak aku datang amik aku kat skolah lepas kelas fardu Ain,aku pun carila port nk baca buku ni...Dudukla aku sorang2 sambil baca majalah ni...Terbahak2,tergelak2,berdekah2 aku dibueknyo...hehe..

Ehm...Ada satu rancangan ni yg baru2 ni aku baru ja follow tym cuti sem ritu,kat Astro Warna r..nama dia Carca Marba.......Try tgk...kahkahkahkahkahkahkah...memang kelakar gila...


Beh gak r cita ni...Kalau tgk memang gelak sampai keras perut..kahkahkah...Ni antara adegan yg aku agak sukala...hehe....sempoi betui..Wei,sebenaqnya...Aku takdakla pandai wat lawak sangat...Tapi kawan2 aku ngan femili aku ada kata yg aku ni agak pandai sketla wat lawak..(Cewah,naik lif tekan senirik nampak?)kahkahkahkah..Tapi bagik akula kan,nak berlawak pun kena ada kriteria jugak...Takleh nak Men"Khinzir buta" sahaja...Meh aku bagik kriteria skit na nak wat lawak ni...Mudah-mudahan hidup kita ni senantiasa CERIA2 dan GUMBIRA macam yg aku rasa sekarang ni...hehe..Ok,care2nyer ialah, lawak tu mistilah:
  1. Tak menjatuhkan maruah orang atau maruah diri sendiri,contohnya..."Eh,napa ko gemuk cam badak ha,kahkahkahkah?, wei,muka ko cam ragbi r,hahahah"Ehm...kalau tula lawaknya..Silap ribulan,mati kena trajang sampai New York...huhu..Ingat ek,jgn hina fizikal orang...Tak suma orang leh trima lawak2 kita kalau sentuh bab2 tu...cencitif taww...hehe
  2. Misti make sense la lawak pun...Maksudnya,lawak misti r logik dan ada kaitan..Jgn wat lawak bodo kata orang n lawak pun kenala ada moral values gak after tu...huhu
  3. Tgk kesesuaian masa dan tempat...Kalau tym orang meninggai duk wat lawak2..Alamatnya lepas tu ko plak yg meninggal..hehe
  4. Ehm..kena tgk orang jugak...Kalau ngan mak ayah ni,lawak dia tak macam ngan kawan2...Kalau ngan cikgu2 pun kena bagik kena jugak...Sebab diorang ni cara nak treat lain sket...Full of respect...hehe..

Ok,tu ja...Tapi bagik aku...lawak tu datang ikhlas dari hati...On the spot kata orang...So,blajaq2 la ikhlas ngan apa yg kita wat na...Ketawa tu awet muda tapi banyak ketawa plak,mati jiwa...huhu...Selamat beramal;-)

Wednesday, July 14, 2010

Cikgu cekgi dan mekap2..

8.28 pagik,Waktu Malaysia..

Wah...Title takleh blah dowh..Rasa cam dalam majalah Dare.com puler..kahkahkah...Rini kiter nak post 2 entries skaligus,boleh tak mak?..Sajala...Aku suka tajuk ni...Hehehe...(Awat rini pos aku bnyak hehehehehe ha?) aku pun taktau...huhu...Pagik2 kan...amik mood gumbira la sket..Klas pun petang2 jo blako..So banyak masa pagik aku gunakan ngan surf Internet...Lajuuuu ja...Wei,aku nak crita ni...Mehla sini,mehla..Ok kat bawah nikan,ialah hasil2 terjahan yg dibuat dalam beg kawan2 aku n aku jugaklah before depa guna after mayang lohoq( Zohor)...Ni kira alat2 mekap diorang la..Adala aku punya jugak,hehe( teka mana satu,kahkahkah)..

Minyak cap kapak pun alat mekap ke dik?hehe..

Hehe…Sajala rini nak kupas,pulas serta kunyah tentang tajuk cikgu dan mekap ni…Seems likeaku pun akan bergelar cikgu@Teacher soon,(Insya Allah la kalau masih hidup dan takdak aral),aku nak bercerita sket pasal tajuk ni..

Cikgu dan mekap……..Ehm…nak mula dari mana ek…Err..Aku mula daripada satu cerita aku ngan budak2 kelas aku jalah na..Ok,aku nikan adalah ditempatkan belajar dalam satu kelas ni..Kebanyakannya semua senior..Hanya ada 2 ,3 org ja sebaya aku..Tu pun tak ramai yg tahu yg aku ni agak muda dari depa sebab PERTAMA ,muka aku memang dibonuskan untuk nampak matang sket dari usia aku n aku pun jarang habaq umuq aku sebenaqnya bopa, salunya jawapan ala2 kak Siti gitu…”Err,no komen” ataupun “alah lebih kurangla kita”hehe..(Pompuan,umoq pun nak rahsia2,beser la tuuu)

Pastu dalam kelas aku…Adala bebrapa orang gurl ni yg rajin make up…Cantikla jugak cam Rojita Che Wan dalam Kiah Pekasam…hehe..Sajala aku tgk2…Aku bab2 ni memang kurang pro sket tapi amatur tu ada,hehe…Camnapun, aku tahu jugakla jenih2 dia sket2 based on majalah2 Wanita atau Dara.com yg aku baca secara percuma kat depan kedai2 mamak before dapat jelingan manja dari tokey kedai tu..(kena blah la tu maksudnya wei- “Ini tempat, saya bikin bukan untuk orang baca free2 sajaaa,baca kalu, itu library bikinla),…!!!!!!

Amboi mamak ni,eksyen no,xpo cik,sob sob sob..(Tapi tym tu aku dah habeh baca pun,so,gladly la aku blah dari situkan) hehe..Jangan wat camtu tau...Siyan kat mamak2 ni..(COVER LINE);P

Wei,sambung crita..Iklan mamak lak tadi..Okay,then...Satu hari,adalah aku tgk classmate aku ni..Dia baru balik dari praktikal dari skolah,fes praktikal..then aku pun tegoqla dia...Sambil tgoq dia tu,aku ternampak something kat muka dia...Before ni,dia tak pernah make up..Sebab tulah aku notice yg there is something different,weird and quite messy dokek mato dio...Smooky eyes..

Aku taktahula...Tapi at dat moment, serius aku rasa sebak..Bukan nak perli ke apa tau,tapi aku rasa sangat sedih....Tambah2 bila aku tgk gaya dia yg merendah diri depan aku,tertunduk-tunduk (walaupun dia senior) n dalam keadaan make up dia yg tak bopa nk jadik tu..

Aku tertanya-tanya jugakla dalam hati..Semua orang nak gain confidentkan?Tapi perlu ka kita bermake up untuk gain confident? Leh aku katakan hampir 95% yg aku jumpa memberikan jawapan "Ya"..?Ehm.....Sedang berfikir..

Dalam konteks bicara aku sekarang,aku nak emphasizekan on make up among teachers nilah..Necessary or not in order to attract student's attention?Ehm...Based on pengalaman akula kan sebagai seorang yg pernah dan sedang menjadi pelajar dan pernah jugak menjadi tenaga pelajar...Aku leh katakan,seorang pelajar tu akan lebih tertarik kepada pengajaran cikgunya kalau disertai dengan pengajaran yg berkesan dan DISERTAI dengan penampilan kemas oleh cikgu dia...Maksud aku...Cikgu ni kenala pakai comey2 sket,jgn berbau n mekap tak bersepah...

Aku ingat lagik Dr.Zainurin pernah cakap kat klas aku yg "Cikgu ni ibarat pelakon...Segala-galanya diperhatikan dari atas sampaila ke bawah..kita akan berdiri dan melakonkan segala macam watak depan student"Kadang2,cikgu tu leh jadik penghibur,pelawak,mak,ayah,kawan n leh katakan cikgu ni model la . Kalau cantik akan dipuji..Kalau jelek..Mybe akan diperli..huhu...

Kesiannya cikgu....Terpaksa wt macam2 untuk menarik perhatian student dia..Tu yg aku agak sebak sebenaqnya tym aku tgk kakak tu...

Walau bagaimanapun...Aku leh katakan yg make up ni perlu jugak..Tapi dalam keadaan yg bersederhana n mengikut function yg sesuaila...Dalam soal penampilan dalam bidang perguruan ni lak,aku pilih the Best Cikgu yg paling cantik yg aku pernah tgk ialah....Mak akula..Ustzah Bderiah...Tak caya, tanya student2 dia...Mak aku,once kalau dia masuk mengajaq,memang baju dia misti kut mana pun akan match jugak ngan apa yg dia pakai..Dia takdala make up sangat...Tak pernahla aku tgk mak aku sentuh maskara ka eye shadow ka..Tapi dia akan make sure yg muka dia tak nampak pucat,lesu dan segar..Pakaila bedak sket2.. dia pakai jugakla gincu sket2..Even dia dah berumur tapi dia pandai berfesyen n tudung2 dia suma up to date but still follow the Syariah..TWO THUMBS UP MUM!!hehe...Satu lagik...Mak aku wangiiii...hehe...Takdala pakai perfume banyak2..Cuma sekadar rasa selesa badan senirik ja..Tu kat bawah tu..

Sentiasa memastikan kukunya dipotong rapi....dat's my mum..hehe


Ok....Tujuan aku tulih menda ni,bukannya nak galakan korang orang perempuan ni bermake up...Tapi kemas kinikan physical apperance kita especially bakal guru2 nila...Pesanan ni aku tujukan untuk aku jugak yg salu sememeh selekeh ja tym nk g klas...Pakai kemas2 sket Jannah..Apa daa engkau ni..Ada lak tudung biru, baju lak merah...Kasut lak tiba2 coklat...hehe..



Make up...Make over or wutever...Make sure u take it just in a moderate dose...Sederhana tukan kan lebih menawan.....Selamat beramal;-)


Koling from Ausie


Ehm…rini hepi sangat….Ada orang kol aku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(cam tak pernah trima kol ja)hehe...tapi.. Tuhan jalah tau…Masa sebelum pi kelas Ustaz Kabuye,aku duk rest2 la sat..Yala nak bersedia ngan kelas yg dekat Maghrib tu..Suddenly u ol tahu taaak( cakap ala2 Amyza Adnan)hehe, I dapatla panggilan dari nombor yg agak pelik sketla..Tapi aku angkat jugak…Angkat2 tu…Dengaqla sogha pompuan….”Takder kelas keeer”panjang ja bunyiknya…

Aku cuba cam sogha tu…Macam ke…..(Pause sebentar untuk amik mood suspen)..nal..hehe.. Pahtu bergemalah jeritan aku seanterio dunia..Beruk yg salu wat singgah sahur kat mahalah aku pun tobat takmau mai dah kalau dengaq sogha aku tym tu....hehe..Punyala kuat ..

” Syarnissaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Awak ker ni?!!!!Syar!!!!!!!!! Syar!!!!! Sambil menyebut nama dia banyak kali...ya Allah,awak kol aku….Cam tak caya ja aku wei,orang Australia kol akuuu!!!!

(Bahasa aku ngan syarnissa: Awak,Saya,Aku,Teman gayer orang Perak,ngan kelate skit)

“Tima kasih Syar…Tima kasih!!!!Mahai ke Syar kol aku ni?Sejuk dak wei sana?ada salji ka wei?!!!!!!!!! Ya Allah!!!!!”,excited gila aku sampai sekali aku tanya berbundle2 soalan kat dia…hehe

“Yer Jannah,aku ni mistilah kol awak…ni aku baru ja beli sim kad baru…Murah ja…Kalau 30$ dapatla dalam 150 kredit untuk guna,kalau awak msj saya murah ja 20 sen tapi awak jgn kol sy…Biar sy yg kol awak…Mahaaaal”,jawab kawan aku bercampur ketawa yg tak brenti…Mungkin tergelak mndengaq sogha aku yg jerit macam Tazmania Devil ja kan…hehe…Aku jakun sket…Besala orang kampung…hehe ..

“Yaka wei….Syarnissa awak tahu,masa awak kol aku kat airport tu, aku takla rasa sedih sangat,tapi once bila awak dah pi tu baruuuula aku rasa sedih wei..Makcik Amy pun sedih tgk aku makan sorang2 ja kat Kafe dia…Dia saluuu tanya pasal awak…huhu..Eh critala ckit, marin awak makan apa?”

“Aku makan nasik goreng Jannah…adalah dekat2 Restoran Malaysia kat sini..”

“Hah?!!!!!! Nasik goreng ja,komanla gitu…Takat makan nasik goreng ja bek makan kat kafe Makcik Amy ja...kahkahkah..Awat tak makan chicken chop ka,lamb chop ka,chicken dance ka,ha bopa harganya?”seloroh aku…hehe..

Yalah pi negeri omputih makan hok tu ja macam dokek kampong den jala kan…hehe..

“34 ringgitla dwit kita sepinggan….Roti canai lak RM40….,”jawab kawan aku dengan nada selamba.

yalah Sime Darby bagik beribu kut..

“Allah, mak ai…sepinggan 34 ringgit syar?Mahainya…Lehla hampir setengah minggu aku kut kalau banyak tu..Roti canai sini pun 8kupang ja sekeping wei.”,jawab aku dengan nada agak terkejut..

“Ntahla Jannah,bila kita kat luar ni Jannah,kita akan rasa nak makan makanan Malaysiaaaaa ja..Jannah,kelas saya sangat selesa wei…Skrin dia besar,tulisan dia jelas sangat,kerusi dalam kelas tu selesa Jannah,memang saya tak tipu awak,kelas dia best sangat2,mata saya nampak jelas gila,Alhamdulillahla!!!!”jawab aku hepi..

Teringat waktu dulu2 dia kat sini…Waktu dia fight untuk dapatkan kemudahan2 untuk belajar macam kertas exam besar,tempat duduk kat depan semata2 nak dengar lecturer kata apa walaupun dia sebenarnya tak nampak apa pun yg lecturer tulih…Macam2..Tapi tak semuanya mampu dipenuhi… Kecanggihan teknologi tempatan kita kini masih belum lg mampu untuk “bermesra “ dengan pelajar2 special camni berbanding dengan yg dah sedia ada di luar Negara…Walau camanapun,kita masih lagi dalam usaha untuk menaiktaraf benda2 camni…Insya Allah…

Aku pun sambungla bersembang ngan dia…Agak lama jugakla,banyak benda..Berbaloila dia pi sana kalau kat sana menjanjikan kemudahan yg lebih baik…Dia kata sana sejuk sangat…Dalam 14 darjah celcius…(Lagik rendah daripada air cond dewan Kuliyyah kat EDU yg sejuk gila tu)hehe..

Banyakla kami berbual….Aku hepi sangat...Aku hepi dan terenyeh-renyeh ja on da way nak pi klas tu..Aku harap dia pandai jaga dirila…Semoga Allah sentiasa melindungi dia…Amin..

Tuesday, July 13, 2010

Abah...Semoga abah selamat...

Semoga Allah permudahkan urusan lelaki ini dalam menjalani pembedahan....Aku cintakan dia dan sampai bila2 pun aku tetap akan cintakan dia....Abah...Kami doakan abah selamat...Insya Allah,pasti selamat...

Renungan Terakhir



Renungan Terakhir - Nora

Tajuk/Lirik Lagu: Renungan Terakhir
Penyanyi: Nora

Sebelumnya kau pergi
Renunglah ku di sini
Kerna mungkin terjadi
Kita takkan bersua lagi
Anggaplah pertemuan ini
Mungkin yang terakhir
Dan tak usah
Kita kesali
Atas apa yang terjadi

Banyaknya pengorbanan
Telah ku pertaruhkan
Mungkin tiada bermakna
Telah banyak mengguris rasa
Untuk itu maafkanku
Kiranya menggangu ketenagan
Dalam hidup mu yang tak perlu kehadiranku

Dugaan…
Inikah dugaan untukku
Hujungnya yang tak seindah mimpi
Hanyalah igauan ngeri
Kau yang pernah ku rindu
Mudahnya berlaku
Mengapa begitu
Berubah layu
Aku menerima
Salam perpisahan
Segalanya sebagai ingatan
Biarlah impian kan berlalu dengan mu

Cerita kita...

Rabu,8.21 pagik,Kafe Ameenah
Alhamdulillah.....harini dah masuk hari ketiga sem baru...Agak xcited n takut sket..Dan agak tak bopa mengujakan sebab terlalu banyak masalah berkaitan ngan add drop,bnyak dilema nak amik subjek apa,huhu..Bulan ni cuaca agak panas...Sama seperti cuaca masa aku mula2 masuk UIA dulu....Kadang2 hujan plak tiba2..Tym2 ni jugak, migrain aku cepat sangat menyerang...Yg agak heran,migrain ni happened bila aku dalam kelas ja,kuaq2 ja kelas truih baik...hehe..Tapi aku rasa tu tanda aku kena beli spek mata barula tu,benda yg sebenaqnya aku paling tak selesa nak pakai dan tak cantikla aku pakai pun...Macam nenek2...hehe..(Pikiaq cantik tapi buta truih nanti watpa)huuu..taknak2..Nak beli senaqnya spek sebab spek lama terpatah plak cerminnnya..TERpatah sebab LOKLAQ..Ada lak pi duduk2 atas cermin mata tu..Sajala nak wat Ripleys Believe It or Not,tgk aku makin kurus ke tak..hehe...Takla..aku pun tak sengajala...Tak nampak benda tu atas katil aku..Huuu..Nanti2lah beli..

Ehm..Sem ni bila tgk balik jadual aku...Aku trus tukaq plan aku nak amik sket ja..Sebab banyak kerja2 luaq...Lagipun, Alhamdulillah,aku dan cover agak banyakla jugak fes year ritu campuq ngan short sem..Sem ni plan nak masuk umah Orang Asli untuk Comrade..Taktaula tercapai ke tidak target ni..Yalah,kita ni mampu plan ja, yg tentukan tu Allah...

Pagik2 kat Kafe Ameenah ni..Tringat plak aku ngan Syarnissa..Salu pagik2,aku kuaq makan ngan dia...Salah satu kelebihan sahabat aku yg aku paling kagum ni ialah,dia tak PERNAH tidoq lepas subuh..Benda yg jarang orang macam kita leh wat tambah2 kalau cuti..So,aku pun bljaq2la ngan dia sket2,hehe...Lehla...tym yg digunakan untuk tidoq tu digunakan untuk brekfes...Lagikpun,cepat bodo kalau tidoq lepas subuh...Rezeki pun kurang..Huhu..Lepas makan,salunya aku akan pi bilik dia,sebab bilik dia kat Ground Floor ja..On the way nak pi bilik dia tu...Ada dua jalan...satu yg bersimen n satu lagik rumput2.. Aku lak suka guna rumput lagik,taktaula pasaipa...Suka gila jalan atas rumput tu...hehe...Yg kawan aku skema sket...Dia akan ikuuuuuuut ja jalan simen tu sampai ke bilik dia...kahkahkahkah...Patutnya dia tu ganti Maya Karin ni,jadik Duta Alam Sekitar...hahahaha...Agak2nya,sejuk dak cuaca kat sana ha?Wat apala dia......Jauh ka Australia ha?Kak Wulan kata dengan ja ngan Indon...So,agak2nya kalau naik helikopter abang Jejai,Fasha Sanda agak2nya boleh sampai tak?hehe...


Jauhnya kita Syar...Antara benua...

Somewhere in Queensland...Dekat ngan pantai...Behnya...huhu...

Semoga satu hari....kita leh jumpa lagik....Untuk syarnissa,aku hadiahkan lagu dari Nora..."Renungan terakhir"...Saya janji,saya akan teruskan perjuangan awak kat sini Syar....Hidup baik2..



"Renungan terakhir"

Sunday, July 11, 2010

Perginya dia...


Petang tadik selepas sibuk2 mengemas barang2,aku telah mendapat panggilan dari seseorang...Seseorang yg sdah lama aku rindui…Sahabat lamaku…Tiada rasa yg dapat menggambarkan perasaan ketika menerima panggilan itu…Aku tahu itulah panggilan terakhir daripadanya…Kami kenal tidak lama,lebih kurang hampir 3tahun bermula semasa aku di Matrik PJ…Banyak suka duka yg kami tempuh bersama…Bagi aku,dia sangat special...Orangnya sangat tabah dalam menempuhi hidup,senantiasa bersemangat dalam belajar dan berusaha kuat dalam mengubah nasibnya walaupun hanya berbekalkan sebelah mata sahaja…Dia pelajar yg buta...Ya dia buta...

Dia membuat panggilan hanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada aku dan bumi Malaysia...Mungkin dan sememangnya..Kehidupan di Australia lebih menjanjikan yg lebih baik untuk dirinya berbanding di UIA..Panggilan dibuat beberapa minit sebelum sahabatku itu masuk ke balai berlepas...Ada tangisan yg kedengaran darinya... Aku menghela nafas..

Kosong..Tiada tangisan yg kluar secara zahir dari aku...Aku hanya memberikan pesanan2 biasa..Pesanan yg salu aku berikan kepada orang2 lain...Mungkin aku sudah bersedia dengan segala macam rasa....Sedih,kehilangan,sunyi dan bersendirian...Sem lepas aku bersendiri dan sem ni aku juga akan bersendirian...Dan salunya ramai orang yg kerap salah sangka dengan reaksi2 aku ketika menghadapi saat2 ni...Cuma itulah..Zahir kadang2 boleh menipu...Lautan yg tenang...kadangkala mengandungi seribu satu kisah di dalamnya...Semoga Allah senantiasa memberikan kemudahan kepada insan istimewa ini..

Gudbye syarnissa...Moga awak bahagia di sana....Saya akan salu mendoakan yg terbaik untuk awak...See u..


Saturday, July 10, 2010

Sampainya aku...

Alhamdulillah.........Akhirnya...sampai jugak aku kat UIA...Rumah dan sekolah aku yg amat aku cintai...Sayang sangat kat UIA...Terharu sebab Uia sudi kasik aku menumpang blajaq di sini....Fes tym aku dengaq pasai UIA ni waktu Mak sedagha aku,mak su Mah wat kenurik kesyukuran...Dia kata dia dpat bljaq kat Uia...Fuh,waktu tu...Aku taktau lagik uia tu cana...Tapi dalam imaginasi aku,aku terbayang UIA tu cam ada pintu gerbang yg sangat besaq....Besaq sangat2...And fes tym aku pi UIA Gombak waktu aku form 2...ada lawatan sambil blajaq..Tym tu abang aku dah blajaq kat situ....Rasa seronok sangat sebab UIA sangat2 cantik...Tym tu aku tanam azam untuk blajaq kat sini...

Alhamdulillah...Terima kasih Allah sebab kabulkan doa aku...Walaupun kadang2 rasa cam tak layak ja blajaq kat sini,tapi Kau beri jugak aku peluang untuk blajaq ..Thanks...Aku berjanji takkan sia2kan bumi barakah kat Ulu Gombak ni,aku janji pada diri aku...-Nurul Jannah Hj Othman,best student B.ED Tesl