Sunday, June 6, 2010

BI....

Sebak dan sayu aku rasa bila orang2 di sekelilingku kurang mahir dalam bahasa Inggeris...Aku
rasa aku ni tak guna sangat2...Aku akui...persekitaran aku yang agak kampung menyebabkan anak2 muda di dalamnya kurang dengan pendedahan dan penguasaan dlm bahasa Inggeris ni....

Ada satu hari,aku tgk crita kat tv ngan Kak Wulan...Tiba2 kak Wulan tanya aku..," Nurun..fair itu apa ya??

Trus aku rasa nak menitik air mata aku,aku tersentak dengan pertanyaan kak Wulan tu...Dalam hati aku..Ya Allah,sepanjang aku tinggal ngan kak Wulan ni...Perkataan BI apa yang aku ajar kat dia...sedangkan aku ni...plajar TESL..aku hanya kononnya berlakon mantap dalam kelas,sedangkan orang2 disekeling aku...masih kurang dalam vocab2 mudah macam ni...

Memang aku tak amanah!!! Aku tak amanah dengan apa yg aku senirik katakan....Konon2nya setiap kali nak wat conclusion dalam presentation,..

"As a future teacher,it is our Amanah, it is our duty and it is our responsibility to educate our students and our society in order to increase their skills in English no matter in writing,speaking or reading..."

But then? Apa yang aku wat kat rumah?ada aku apply apa yang aku cakap? Takdak..langsung takdak...ZERO!!

Aku terkedu sangat2...aku menyesal sebab tak ajar English kat adik bradik aku, kak Wulan n mak ayah aku...

Sebelum aku dipostingkan ke pedalaman Sabah Sarawak untuk mengajar puak2 Iban ni...aku nak ajar orang kampung aku dulu Inggeris...Aku akan try...aku wat kelas BI ka kan kat umah aku...kita akan cuba mula dari ZERO then ke HERO!!!! Aku mungkin lemah untuk berjihad sampai ke Palestin, tapi ni jalah antara cara yg aku mampu wat untuk berjihad dengan orang Islam iaitu blajaq dan mngajaq bahasa Inggeris dengan depa...

Orang Islam kena pandai bahasa Inggeris, alim ulamak kena pandai bahasa INGGERIS,Tok lebai tok haji kena pandai bahasa Inggeris n Tok Siak pun...Tok Mudim nak join pun ok gak!hehehehe... Mai sama2 orang kampung kita tingkatkan penguasaan BAHASA iNGGERIS kita...Penjajah blajar bahasa kita

"BIAQ KITA,ORANG ISLAM PLAK YANG MENGUASAI BAHASA PENJAJAH"

2 comments:

  1. wowww~!

    clap clap clap~
    inilah yg kita mahukan.. :D

    ReplyDelete