Sunday, November 14, 2010

~love u Allah~

Alhamdulillah...Sampai jugak aku dirumah...Thanks to abang Effie dan Kak Eja yg bertungkus-lumus menghantar aku pulang...cewah bunyik cam susah payah lak kan...hehehe...
Lena gila aku semlam dalam bas...Start pukui 10 sampaila 3 lebih aku terbangun sebab driver tu jerit BUTTERWORTH2!! Sempat mecelikkan mata buat seketika....Cantiknya pelabuhan penang ni...Bnyak lampu lip lap...Macam kat New York lak aku rasa...Aku pernah tgk kat tb..Pastu aku sambung balik tidoq mamai2 pun...Sedaq2 tym kedua...Aku kat Shahab...Tym ni boleh kata banyak dah pnumpang turun...Bas ni dua tingkat, AB Express..Selesa gila...Sangat2 selesa..kat tingkat bawah tu aku tinggai sorang ja....tym tu jam pukui 5 pg ..pompuan yg duk sebelah aku pun dah turun kat Shahab...Takdan nak sembang ngan dia sebab aku terlalu2 mengantuk...

Masa tu aku tak lena dah sebab aku nak suh pakcik tu brenti kat lorong masuk umah aku...So,jalan2 punya jalan...sebelum aku ada dua orang mintak nak brenti kat2 umah depa...Maklumla...kalau dah masuk Sanglang ni...memang dah masuk laluan kampung...Orang pakat2 nak brenti depan umah senirik ja...Mlas nak sampai ke stesen bas utama...Macam aku la jugak...Las2 sampai...

Sebenarnya nak dijadikan cerita,aku patutnya balik ke umah abang aku awal2 lagik...On day way nak check out tu....Aku nak g submit assignment aku through emel kat Jiha,sekali..Aku letakkan dokumen utama tu dalam pendrive aku...Sekali,on da way nak settlekan kunci tu...Pendrive yg aku letakkan dalam poket sweater aku tercicir.....Dalam tu ada segala dokumen utama without any extra copy yang salu aku buat kat laptop,tym tu aku tak terbuat.."Salah satu dosa besar bila anda membuat esaimen ialah bila anda tidak membuat extra copy"

Then dalam keadaan maghrib2 tu,aku pusing2 la hampir seluruh UIA..Aku carii sebab b4 tu aku g jumpa ngan Madam Huda kat area Mahallah Sallehudin bawak pendrive tu skali sebab aku memang nak submit trus ja..


Skali abang aku datang nk amik aku....Tym tu aku dah kemas2 dah bilik..suma dah aku settlekan termasukla barang2 aku..Abang aku tnya kenapa aku lewat...Aku diamkan saja...Aku takut dia marah aku,takut dia kata aku cuai....Memang salah aku...Aku nak cakap...tapi..

Lepas tu abang aku nak tgk motor aku...Dia tgk Ussain, then dia kuaqkan sticker yg Kak Eja beli kat aku..Tulis.."Jannah Punya Ussain"

Aku terkejut,aku happy tapi aku tetap takdapat nak expresskan sepenuhnya prasaan aku bila mngenangkan pendrive aku...

Abang aku pun pelekat2la kat motor aku....Habeh tu aku pun masukla dalam keta...Mood suma orang tengah happy...Aku macam takmaula spoilkan mood tym tu...Kak Eja pun xcited nak beli kasut kerja dia...

Sambil2 lalu kut jalan UIA tu...Aku tgk2la kat jlan,mana taukalau2 terjumpa kalau guna lampu keta kan...Tym tu aku duk tnyala Allah pasaipa buat aku camni..Then aku trfikir Allah marahkan aku ni... sebab aku wat kerja dalam keadaan tak ikhlas,aku wat dalam keadaan marah...Kerja tak ikhlas,dia jadik buruk,tak berkat..Jadik Allah amik balik....Ya aku mengaku Ya Allah, memang marah tym tu aku sangat2 marah,hanya Engkau yg paham..

Msa lepas UIA tu...abang aku tnya lagik...

"exam habeh 9ribulan kenapa balik lewat,ada pogram ka?"
Aku cakap takda...Nada aku tym tu dah takleh nak semunyik...Last2 aku gtau jugak yg aku kena wat redo...Markah aku dapat sikit...Tapi assignment tu dah siap tadi n patutnya dah submit tapi pendrive aku tercicir masa nak submit.. kat jalan2 dalam UIA..Tadik lewat cari pendrive..

"Laaailahalillah,tak buat copy ka?awat tak habaq awai2 tadik boleh cari sama2"Terkejut gila dia ngan Kak EJA yg duk istigfar ja dengaq crita aku..

Dan2 abang aku pusing balik dari tempat wat U-tURN tu...terus masuk UIA balik..Then kami pun carila...Keta2 blakang macam bengkek kat abang aku sebab bawak slow keta..Tapi abang aku wat dunno ja sebab nak cari pendrive aku...Dalam hati aku..

"TAHNIAH JANNAH,KAU DAH MENYUSAHKAN ORANG"

Cari punya cari..tobatla nak jumpa kan..pendrive aku pulak colurless..Kecik and leper..Tym tu dah nak dekat pukul 9 malam...

Last2 brenti kat parking moto aku...abang aku kata pi cari ngan keta dia nak pi cari guna motor...
Tym tu aku rasa memang sedih sangat...Dia pilah cari pendrive aku dahla tym tu hujan dah rintik2...

Last2 aku dah pusing2 tak jumpa..Abg aku pun tak jumpa,dia tnya nak tinggal lagik sehari ka?AKu kata...xpala...balik dulu...esok pagik2 aku pi cari len...Kalau tak jumpa,aku redo lain...

Last2,aku tinggal beg2 besaq suma dalam keta,aku bawak beg laptop ja balik Mahallah..Rumet aku yg duk sorang2 tu terkejut sebab tak sangka aku balik pulak lepas baru "Balik" tadik..

Aku pun letih sangat aku tidoqla...Aku sedih tym tu..sebb aku penatkan, n aku nak balik...Nak balik sangat2..Mangkit kui 3 pagik aku mayang Isyak..Pastu aku duk ja atas sejadah...Tak terucap prasaan aku..Esok kalu tak jumpa...all out aku..

Esok2 pagik2 aku g cari lagik...Pusingla aku ngan Ussain satu UIA..Tym ni aku macam nak menangis dah, semalam aku tahan ja...Tapi tym nk nangis ni aku rasa macam nak meraban kuat2 biaq suma UIA tolong aku cari pendrive...Tapi sayangnya ayaq mata aku turun 2 titik ja..Turunla woi,aku sedih ni! (Jiwa jantan,payah nak triak takdak pasai)

Last2...kembali jugak aku ke Kafe AMINAH....Aku kol Jah,aku tahu dia ada kat area2 Kafe duk study...Dia pun mai...Waktu tu aku tengah garu2 mata..

"Jane awak nangis ker?"dia tgoq aku..

"Mana ada r...mana aku nangis,mata sy ni ha gatal sket",lebih senang beraku saya ja ngan dia..

"Jane...Anggapla yg berlaku tu kifarah dosa,saya tahu awak sedih...Tapi Jane....bla2....," panjang Djah berkhutbah dengan aku...Aku mengiyakan saja...

Semalam Djah msj aku...panjang benar..aku sempat baca separuh ja sebab tym tu jiwa aku tak keruan...

Balik2 tu,aku pi cari sekali lagik pndrive aku...Tak jumpa...Jie kata nak datang bilik aku..Aku pun ok...

Balik2 tu aku prepare balik apa yg aku dh buat...Jiha datang kasik balik copy lain yg sempat siap half...

Then aku alter,tambah tolak....Akhirnya siap....Aku buat dengan penuh prasaan yg gembira kali ni...hehehehehehe....Aku dh dpat pengajaran...Wat kerja ngan berlapang dada...Mungkinkah Allah juga tersenyum bersama denganku kali ini;-)..

Thanks Allah, i got a very valuable lesson from You...Thanks for losing my pendrive...It changed my heart;-)...Love you Allah;-)

Now, a little bit miss my Ussain...muehehehehehe...


Susah senang,kita tetap berdua cayang...kahkahkahkah..(Geli ja,suka aku r moto aku)

4 comments:

  1. Syar yang rabun ni pun ilang pendrive skali ja seumur idopNovember 15, 2010 at 8:15 PM

    awak ni... tiap kali ujung sem ada ja dugaan besaq. ada petanda!!! RESULT GEMPAQ LAGI MACAM SELALUUUU! AMINNNNNNNNNNNN!

    ReplyDelete
  2. Syar fobia moto tapi tringin nak naik UssainNovember 15, 2010 at 8:17 PM

    time2 aku dah brambus ni la nak ada moto..dulu nak cari kebab sekoq kat Econs pun kna redah tasik sama2..aku dah la lelah! wat penat ja..kadang2 bukan kebab tapi jagung pun nak p econs! penat jaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  3. Syarnissa....Wei,awat hiaaaaang takut naik motooooor...Tak dak appaaaaa aihhhhh!!!!!!!(Pekat aku cakap utagha no...hehehe...Syar,dah nak raya wei,tak semelih kanggaru ker?hehehe... Nanti kalau aku tangkap gambaq makanan,aku kasik kat awak nak?hehehe...

    Syar,kalau awak ada....Awakla orang pertama yg akan saya kasik naik Ussain...huhu

    ReplyDelete
  4. Syar rabun: Ko rabun?Ko dokter ker?kahkahkahkahkah

    ReplyDelete