Monday, December 6, 2010

Untuk syarnissa...Sekitar apa yg aku makan di Felda..hehe..

Hye...Again, Salam Maal Hijrah to all Mosleems all over da world...Saja nak share apa yg aku makan tym kat umah mak angkat aku..Sangat2 best...Rindu moment2 makan ngan Embah...Rutin sarapan aku bermula sgt awal iaitu 6.55 pagik...Ha...awai dak? Bagik aku awaila..sebab salu aku makan brekfes kat Kafe Aminah around pukul 8 pagik...Tapi sebab femili angkat aku start kerja pukui 7 pagik,dengan2 aku n Wani sekali kena sarapan ikut tym depa...hehehe.....bawah ni aku dh tunjuk dh pd episod yg lalu....Fes food yg aku makan kat umah Mak cik Tijah...KEPOK LEKOR ngan COQ PISANG..Very da deli!!hehe

Sedap hangak!!! Cucuq yg dibuat org kampung ni beza tau ngan kat bandaq..Full of originality and love..cewah....hehe

Ok,ni malam tu...Malam kedua...Aku,Sarah,Wani ngan Ika...Pi ramai2 makan Keepci ngan famili angkat kami...Sodapla dh peveret aku...Aku pun taktau sapa yg suggest makan KFC ni...Ikut ja aku ni..


Ok...Nilah antara bekfes aku...Cucuq bawang!!!!!Aku rindu kat mak cik Tijah...rindu kat cucuq ni...huhu..Embah pun suka gila makan cucuq ni...Usually Mak angkat aku akan wat sekali ngan teh o panas...sedap sangat!!!!!huhu..Bila mkn cucuq ni salunya embah akan cubit sikit2 ja...Pastu sambil makan, embah akan tanya aku dari mana,anak sapa,tidoq mana...Soalan yg sama dia tanya aku marin,marin dulu,dan marin2 dulu..hihi


Ok...mee goreng...Sangat pedas sebab org Jawa suka pedas2...Ni kalau mak betui aku ni dia tak bagik aku makan pedaih2 ni...Tapi mak angkat aku taktau...dia buatla pedaih2 gilo...Tapi aku suka jugak...hehe...Sedap dimakan begitu saja...kehkehkeh

Sayoq masak lemak udang yg jugak pedas...Tapi sedap...suma sedap2 ni!!!!!hehe


Ok...Ni lunch aku ngan femili suma...Ada ikan goreng,panas2 lagik,sayoq cendawan yg sangat sedap, sayoq kubis dan masak lemak udang..Perghhh...Taktau nak cakap betapa aku rindukan masakan makcik tijah ni..ehm..Mak...Jannah rindu..Mak punya masakan..hehe


Walaupun aku ni suka sangat makan Keepci..Tapi kalau dihidangkan depan mata aku..Aku akan pilih ikan goreng yg panas2 ni untuk dimakan ngan nasik...Nilah makanan yg aku makan dulu2...Dulu2la dan sekarang jugak...Makan ngan kicap..Feveret ni,ikan goreng panas2..Kalau dh sejuk aku tak bopa lalu sangat...huhu...demand tauuu..

"Jangan pisahkan aku dan dia...Tuhan tolongla kucinta dia"...hehe..Ni ikan patin masak gulai tempoyak...Meh aku rapatkan sket kedua2 ekoq ngan pala dia ni....

Ok...Try close up sket..Actually tym ni, waktu last day aku kat Pahang...Tym ni femili angkat aku bawak pi Temerloh...Rasa ikan patin...Aku ni tak suka sangatla makan ikan sebab aku ni jenih yg pancing sket kata bapak aku...Jenih yg takut bau2 ikan yg hanyiaq..Aku cepat mual bila makan...Tapi belive me...For those yg tak suka ikan because of the same reason, u will suddenly turn ur thought when u eat this thing!!!!!!!!PERGHHHHH....SEDDDDAAAPPP!! Tak hanyiaq pun...Dia pandai watla kan...Kena2 lagik makan ngan sambai apa2...fulamakkk...Terangkat!!!! Semangkuk ni klau tak salah aku dalam RM 8..huhu...



Errr...Burpppppppppp!!!! Alhamdulillah....Dah tinggai rangka dah cik patin kita ni...Kakahkahkah..Tengkiu ya kasik aku makan kau!!!!Sedap sangat Patin kau ni...Tak sangka plak aku..ish ish ish..makan sudah,suma2 pun sudah...jadik..terimalah plak jalan2 cari makan dari aku ngan Wani ni..hehehe..JENG3

Cak!!!!!!!!! hehehe..sebenaqnya ni plaque yg diberikan UIA kepada setiap femili angkat...Dia pakai bagik ja...Tapi..Secara kebetulan sangat2...blakang plaque ni dia macam tertulis nama aku...Cewah...kebetulan..

Mungkin yg dimaksudkan yg sebenarnya adalah Love dan bukannya Jane...Tapi wuteverlakan....Yg penting aku ado...Makanan2 kat sana serta layanan femili2 aku sangat2 SUPERBBB dan BEST!!!!!!!! hehehe...Tima kasih mak...Menyusul...Berkenalan dengan Embahku yg tercinta dan ahli2 kluarga angkatku yg lain...hehe

4 comments:

  1. Jannah jaaaaaaaattttttttttttttt... Jane awak adalah orang yang paling CEREWET when it comes to ikan Ok..aku ingat lagi.. tapi kalau AWAK boleh kata resipi tu sedap memang ertinya..hmmm DAP HANGAKKKK! dapnya ikan patin...dapnya... Embah cubit skit2 ja makan cucuq..lemah lembut Embah ni..dia cam Mak Cik Amy ar tanya soklan sama.. awk wat ar recording lenkali..lagi satu, semangkuk tu RM 8..aku rasa agak mahal..tp klu sesedap yg awk gambarkan memang sedap dan berbaloi la agaknya..

    ReplyDelete
  2. Bagik aku kalau nak kata semangkuk tu RM5 pun aku dh kata mahal nook..Tapi xpalakan,sekali sekala..Bukan senang nak mai Temerloh ni..Bukan awak tak kenai aku..Takdak pasai aku takdaknya nak pi jenjalan sampai ke sanun tu ha..haha..Ha syar,tahu pun awak aku tak bopa ngam sgt ngan ikan ni..tapi btui r syar..sedaaap!!!!!!!!!!!Nantila bila2 awak balik,kita g sana nak?leh jumpa embah aku..hehe

    ReplyDelete
  3. Syar suka ikan kecuali ikan TDecember 6, 2010 at 4:49 PM

    ehm..part nak p tu aku on ja..tapi part nak jumpa Embah ni..awk sanggup ka nook? awak kna la wat recording dulu..pasai pa, takut la plak awk tiba2 give up atau fed up terutamanya time awk tengah kebuloq..kang tak pasai2 Embah datang dok tanya awk soalan sama kang sampai ka Embah2 skali awk makan..naya nok..aku tak nak btanggungjawab..ikan tu 8 inggit mahal nook..tapi besalah ikan ni terutamanya yg precious cam patin memang mahal..susah nak dapat..

    ReplyDelete
  4. Syar tak suka TERUBUK!!!!!!!!!! hahahaha...TERUBUK tu sedap tauuuu...hehe..A'aa..tulah pasai...Aku rasa kena bawak tape recording kat Embah ni...Apa2 soalan yg sama,tekan play ja...hehe...Embah ni comel la syar...rindu gila aku...tapi dia mistila tak ingat aku...huhu

    ReplyDelete